IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:18 | 25 ноември 2015
Обновен: 19:48 | 23 април 2024

САЩ: Руското СУ е свалено над Сирия, но...

...е било предупреден, че е нарушило въздушното пространство на Турция

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ: Руското СУ е свалено над Сирия, но...

САЩ смятат, че сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.
Късно снощи Генералният щаб на руската армия заяви, че руските радарни данни са показали, че турските военни самолети са нарушили сирийското въздушно пространство при свалянето на руския Су-24.

"Според точни данни от обективното наблюдение нашият самолет не е пресичал турската граница", каза генерал Сергей Рудской, цитиран от ДПА.

"Предполага се, че самолетът е бил поразен от ракета с близък радиус на действие с термично насочване на бойната глава. Не са регистрирани никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж чрез средствата за обективен контрол", посочи Рудской.

Той допълни, че единият от пилотите на сваления от Турция самолет Су-24 е бил убит от наземен огън при катапултирането му.

Припомняме ви, че руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на руския президент в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна