IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
22:27 | 27 ноември 2015
Обновен: 13:28 | 15 април 2024

Организаторът на парижките атентати планирал още удари

Подигравал се на отворените граници в Европа

По материала работи: Слав Велев
Организаторът на парижките атентати планирал още удари

Организаторът на парижките атентати на 13 ноември Абделхамид Абауд е планирал и удари срещу еврейски обекти, както и да разстрои училищната и транспортната система, според източници, близки до следствието, предаде Ройтерс.
 

Абауд, белгийски гражданин от марокански произход, се хвалел също с каква лекота се е върнал в Европа от Сирия през Гърция два месеца преди атентатите, възползвайки се от бъркотията около мигрантската криза и свободната от проверки шенгенска система, добавили източниците.
 

Техните данни потвърждават изтеклите във френското списание "Вальор актюел" извадки от поверителни показания на свидетел пред полицията за атаките, насочени срещу кафенета, концертна зала и футболен стадион в Париж, пише БТА.
 

В показанията на свидетеля се разказва как Абауд се свързал с братовчедка си Хасна два дни след атаките и поискал от нея да го скрие, докато подготвя останалите нападения. И двамата загинаха на 18 ноември при престрелка с полицията в Сен Дени в апартамент, където ислямистът бил отседнал.
 

Говорейки за планираните бъдещи нападения, Абауд казал на братовчедка си на 15 ноември, че "ще нанесат щети в райони, където живеят евреи, и ще разстроят училищната и транспортната система".
 

Вчера парижкият прокурор Франсоа Моленс потвърди неофициални съобщения, че терористите са планирани нападения и в квартала Дефанс на 18 ноември.
 

Прокуратурата в Париж съобщи, че започва предварително разследване как поверителният полицейски доклад е попаднал при пресата.


dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна