IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
18:38 | 1 декември 2015
Обновен: 13:28 | 27 февруари 2024

Русия спира вноса на турски зарзават, карамфили и продукти от домашни кокошки

Премиерът Медведев подписа постановление с конкретни икономически санкции срещу Турция, отменен е и безвизовият режим с Анкара

По материала работи: Слав Велев
Русия спира вноса на турски зарзават, карамфили и продукти от домашни кокошки

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, в което се конкретизират икономическите санкции срещу Турция. Текстът на документа днес бе качен на сайта на правителството, информира ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.
 

В постановлението е утвърден списъкът със селскостопански продукти, суровини и хранителни продукти, за които от 1 януари 2016 година влиза в сила забрана за внос в Русия. Сред тях са посочени домати, ягоди, карфиол и броколи.
 

Освен това правителството забранява от Турция да се внася натриев хлорид (разтворен или неразтворен във вода), карамфили, субпродукти от домашни кокошки.
 

В постановлението се подчертава, че ограниченията не важат за стоки, "внасяни за лично ползване в обем, разрешен от нормите в Евразийския икономически съюз".
 

На министерството на промишлеността и търговията, а също и на министерството на селското стопанство на Русия е възложено да упражняват "оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка и при необходимост да осигури вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените".
 

Освен това в документа са посочени и редица други мерки, предвидени с указ на президента Владимир Путин, включително и забрана от 1 декември 2015 година на чартърни въздушни връзки между Русия и Турция "с изключение на специалните полети за връщане на туристи".
 

Днес също така беше потвърдено, че Русия ще преустанови действието на безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г. Това стана с постановление на правителството за изпълнение на указа на президента Владимир Путин от събота за предприемане на специални икономически мерки срещу Анкара, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на руския кабинет. Споразумението е в сила от 12 май 2010 г.
 

Русия реши да преустанови неговото действие като част от наказателни мерки срещу Турция, след като турски изтребители свалиха преди седмица руски бомбардировач - инцидент, който доведе до смъртта на двама руски военнослужещи.
 

Руско-турските отношения се влошиха, след като на 24 ноември ВВС на Турция свалиха над територията на Сирия руски бомбардировач Су-24. Коментирайки станалото, Путин заяви, че инцидентът ще има сериозни последици за връзките между Москва и Анкара. По-късно същия ден руският външен министър Сергей Лавров отмени планираната си за 25 ноември визита в Истанбул, а руското външно министерство препоръча на руснаците да не посещават Турция, пише БТА.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна