IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
20:02 | 1 декември 2015
Обновен: 13:29 | 27 февруари 2024

Турция да затвори "дупките" по границата си със Сирия!

Обама смята, че Анкара може да направи повече в борбата срещу ИД

По материала работи: Слав Велев
Турция да затвори "дупките" по границата си със Сирия!

Турция трябва съществено да разшири усилията си в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и да въведе ред по границата си със Сирия, през която продължават да се прехвърлят чуждестранни бойци и стоки за терористите.
 

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама на пресконференция днес в Париж след участието си в конференцията на ООН по въпросите на климата, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.
"На границата между Сирия и Турция, както и преди, съществуват участъци от няколко километра, които се използват за преминаване на чуждестранни бойци и за доставки на стоки", каза Обама, цитиран от ТАСС.
 

"Турската армия може да направи много повече от своята страна на границата", подчерта американският президент и допълни, че според него президентът Ердоган "също разбира това".
 

Обама каза, че е обсъдил тези въпроси с турския лидер на срещата им в Париж и се надява на промяна.
 

Президентът на САЩ отбеляза, че Турция се сблъсква с голям наплив на бежанци от Сирия и други държави, и поради тази причина "държи границите си отворени". Барак Обама смята, че тази позиция заслужава уважение и подкрепа, но въпреки това "на границата трябва да бъде въведен ред".
 

По-рано Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския военен самолет от Турция, предаде Асошиейтед прес.
 

Обама заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.
 

Обама подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг.

 

 

 

Коментари

Новини Варна