IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:53 | 7 февруари 2016
Обновен: 23:19 | 23 април 2024

Не се очаква "съветска" инвазия в страните от Балтика

Естонският бригаден генерал в оставка Урмас Роозимяги опроверга слуховете за руска агресия

По материала работи: Борис Проданов
Не се очаква "съветска" инвазия в страните от Балтика

Естонският бригаден генерал в оставка Урмас Роозимяги, някога възглавявал щаба на Сухопътни войски счита, че сега липсват каквито и да е реални предпоставки за открит конфликт между Русия и страните от Балтика.


Експертът обяснява усилващите се спекулации с умишлено нагнетяване на политическо напрежение за противодействие на растящото глобално влияние та РФ, съобщава порталът err.ee.


Коментирайки последните западни публикации за възможно нападение от Русия на недостатъчно защитените страни от Балтика, Роозимяги твърди, че това са спекулации. Според него определящо значение има политическият аспект: според усилването на Русия, навлязла в зоната на САЩ в Сирия и започвайки да се утвърждава като глобален играч, то се усилва и информационното противодействие от страна на Запада.


Според генерала, войната не се ражда изведнъж, за нея винаги са нужни предпоставки, предшестващи изострянето на политическата обстановка. Освен това информацията за подготовката за нападение не може да остане скрита.


"Русия трябва да е самоубиец, за да започне сега някаква операция в Балтика” - твърди Роозимяги.

 

БЛИЦ

Коментари

Новини Варна