IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
21:29 | 8 февруари 2016
Обновен: 05:34 | 27 февруари 2024

Лунната Нова година – и в Хавана, и в Калкута

Родените под знака на огнената маймуна ще бъдат умни и креативни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лунната Нова година – и в Хавана, и в Калкута

Настъпи Лунната Нова година. През 2016 тя е под знака на огнената маймуна, което според китайския календар води до радикални промени в живота. Според вярванията родените през нея деца ще бъдат уверени, умни и креативни. Тържества по настъпването на новата година се проведоха не само в Китай, но и в други страни. Китайският квартал на Хавана стана сцена на бойни изкуства и драконови танци в чест на Лунната нова година. 

 

"Тази година е още по-вълнуващо. Много хора идват заедно от други страни за празиника. Идват, за да празнуват", коментира участник в тържествата. Китайците започват да идват в Куба през 50-те години на 19 в., за да работят на полетата със захарна тръстика. След революцията на Кастро през 1959 г. обаче много от тях напускат острова. Остават само няколкостотин от тях – малко, но много сплотено общество.

 

Цветни празници има и в Калкута. Китайският квартал в 5-милионния град, носещ името Тангра, беше изпъстрен от червени дракони, фенери и огласен от традиционните фойерверки. "Днес посрещаме годината на маймуната, а те са интелигентни животни. Така че си пожелаваме годината да ни донесе здраве и радост на всеки от нас", сподели жителка на Калкута.

 

По-голямата част от живеещите в Индия китайци са в Калкута, където се заселват малко след края на Втората световна война. Всяка година приготовленията за отбелязването на празника започват някалко седмици по-рано. Лунната Нова година отбелязаха също в японския Йокохама и в Мексико.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна