IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
11:24 | 20 юни 2016
Обновен: 04:23 | 24 април 2024

На остров Крит започна Великият православен събор

На него присъстват 10 от общо 14 автокефални църкви

По материала работи: Пламен Янков
На остров Крит започна Великият православен събор

Днес в 11 часа Православната академия на остров Крит започна официално работата си Великият и Свят православен събор. На него дойдоха 10 от общо 14 автокефални църкви. На събора не присъстват нашата, Руската, Грузинската и Антиохийската църкви.

 

Очаква се Съборът да разглежда шест теми - за православната диаспора, за автономията, за мисията на православната църква в съвременния свят, за отношенията на православната църква с останалия християнски свят, за важността на поста и как се провъзгласява тайнството брак и препятствията пред него.

 

Досега в словата след отслужените литургии за Задушница и Петдесетница Вселенският патриарх не е поставял проблема с отсъствието на четирите църкви. Напротив, навсякъде той говори за единството на православието. Интересен факт е, че на събора се появи български клирик - архимандрит Харалампий от Видинска епархия. От Светия Синод обаче се разграничиха от него и помолиха Събора баджът му да бъде отнет.

БНТ

Коментари

Новини Варна