IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:07 | 25 юни 2016
Обновен: 04:37 | 24 април 2024

Фед получи още една причина да изчака с вдигането на лихвите

Финансовите и валутните пазари реагираха красноречиво на резултатите от референдума във Великобритания

По материала работи: manager
Фед получи още една причина да изчака с вдигането на лихвите

Федералният резерв на САЩ, който се колебае кога да повиши лихвените проценти, вече има още една причина да изчака – решението на мнозинството във Великобритания за напускане на Европейския съюз, пише агенция Ройтерс.

По-слабият ръст на заетостта в САЩ през май попари амбициите на Фед да затяга паричната политика през лятото и миналата седмица Джанет Йелън се въздържа от повишение на лихвите. Данните за трудовия пазар през юни могат да подобрят нагласите, но политическите и икономическите последици от референдума на Остова ще са налице години наред, посочва агенцията. 

Финансовите и валутните пазари вече реагираха красноречиво на резултатите от референдума. Инвеститорите побегнаха към сигурни активи като 10-годишните американски държавни облигации, чиято доходност падна под 1,5%, което е четиригодишно дъно. Доларът скочи с над 3%, което е най-рязкото поскъпване от 1978%.

Пазарите на фючърсите по федералните фондове на практика изтриват всяка възможност за повишение на лихвените проценти в САЩ през тази и следващата година. Всъщност тези пазари очакват лихвата по федералните фондове да бъде по-ниска, отколкото е днес. Сега диапазонът е 0,25 – 0,50%.

Пазарните колебания през последната година, по-силният долар през последните няколко години, който сви печалбите на инвеститорите, ниските цени на петрола и инфлацията и слабият икономически ръст при търговските партньори на САЩ попречиха на Фед да затегне паричната политика поне два пъти през последната година.

Реториката на Фед през последно време подсказва, че централната банка във Вашингтон ще запази предпазливия тон.

В изказването си пред конгресмените през миналата седмица Джанет Йелън защити именно предпазливия подход при паричната политика. Засега обаче няма планове за извънредна среща на централните банкери заради решението във Великобритания.

„Зависи колко ще се влошат нещата и колко време ще останат лоши“, казва Роберто Перли, партньор в Cornerstone Marco и бивш служител във Фед. „Проблемът е, че има прекалено много неизвестни“, допълва той. 

Джо Гегнън от Института по международна политика „Питърсън“ очаква Фед да повиши лихвите само веднъж тази година, ако Великобритания подкрепи оставане в съюза. Според него Brexit би пратил Великобритания към рецесия, би забавил американския износ, ръста на заетостта и на икономиката до еквивалент на повишение на лихвите с 25 базисни пункта. „Това може да означава никакво повишение на лихвите през тази година“, предупреждава той.

Не всички обаче са съгласни с този възглед. Според Пол Ашуърт от Capital Economics последиците върху американската икономика ще са „тривиални“, предвид това, че износът на САЩ към Великобритания е по-малко от 1% от БВП. Затова той смята, че оставане или излизане на Великобритания от ЕС няма да повлияе на политиката на Фед.

И все пак глобалните събития неколкократно попречиха на Джанет Йелън и екипа й да повиши лихвите.

През септември миналата година Фед не предприе очаквано затягане на паричната политика и аргументира решението си с пазарната реакция след неочакваното забавяне на китайската икономика. В началото на тази година централната банка се оправда със затегнатите финансови условия и подновените опасения за Китай като основание да се въздържи от повишение на лихвените нива.

В крайна сметка заетостта и ръста на заплатите в САЩ, инфлацията и икономическият растеж ще позволят на Фед да нормализира лихвените проценти, въпреки че пълните последиците от Brexit вероятно ще са неяани години наред, коментира Ройтерс.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна