IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
12:13 | 25 юни 2016
Обновен: 05:27 | 25 март 2024

Полша пак поиска нов Договор за ЕС

Имаме нужда от положителна реакция, а не постоянно движение в една и съща посока, посока, която доведе до криза, коментира Ярослав Качински

По материала работи: manager
Ярослав Качински. Снимка: архив, Ройтерс

Полша поиска нов Договор за Европейския съюз (ЕС), с който блокът да се реформира и да запази единството си след решението на Великобритания да напусне, съобщава Ройтерс, като се позовава на изказване на ръководителя на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински.

Според Качински обаче едва ли в страната ще се провежда референдум за нейното членство в ЕС.

“Останалите 27 държави членки на ЕС ще трябва да се изяснят правилата за вземане на решения в Европа, които станаха произволни и често за сметка на Полша”, коментира той.

“Изводът е очевиден. Имаме нужда от нов европейски договор. Имаме нужда от положителна реакция, а не постоянно движение в една и съща посока, посока, която доведе до криза”, допълва той.

Евроскептичната партия “Право и справедливост” е в конфликт с Брюксел заради върховенството на закона, след като Европейската комисия (ЕК) постави под въпрос опитите на Варшава за реформиране на Конституционния съд, припомня Ройтерс.

Качински е съпричастен на огромната подкрепа за членството на Полша в ЕС. Резултатите от проучване от февруари показват, че 81% от поляците искат да останат в блока, от който страната получава милиарди евро субсидии за селското стопанство и инфраструктурни проекти.

Поляците са и сред най-големите бенефициенти на правото на свободно движение в ЕС. Около 700 хил. поляци живеят във Великобритания, посочва информационната агенция.

“Право и справедливост” обаче често използва и антиевропейска риторика. Качински е сред най-ожесточените критици на ЕС по въпросите на миграцията и се противопоставя на задължителните квоти за прием на бежанци.

Качински настоява, че Брюксел трябва да обърне повече внимание на индивидуалните нужди на членките си, а не да се подвежда по силата на Германия. Това отразява и мнението на много британци, че лидерите на ЕС разполагат с твърде много власт.

Според анонимен източник на агенцията, близък до правителството на Полша, Варшава не е доволна от решението на британците. Полското правителство обаче е съгласно, че това показва колко неефективни са европейските механизми.

Полша отдавна настоява за промени в Договора от Лисабон и се бори за повече правомощия в блока, което подразни останалите държави членки. Ситуацията обаче отново повдига перспективата Варшава да иска да се възстанови блокиращото малцинство в рамките на ЕС евентуално чрез укрепване на връзките с други централни европейски държави.

Качински допълва, че ЕС трябва да преразгледа "консенсусните" процеси на вземане на решения и да разшири спектъра от въпроси, по които е нужно единодушие. Предстои страната да отправи и официално предложенията си до Брюксел.

investor.bg

Коментари

Новини Варна