IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:34 | 28 юни 2016
Обновен: 04:46 | 24 април 2024

ЕС обмисля дали да предоставя гражданство на британските студенти

Лидерите от Европейския съюз обсъждат план, според който британските студенти, записани в университети в страни от общността, може да получат гражданство на ЕС

По материала работи: manager
 ЕС обмисля дали да предоставя гражданство на британските студенти

Италианският министър-председател Матео Ренци каза днес, че лидерите от Европейския съюз обсъждат план, според който британските студенти, записани в университети в страни от общността, може да получат гражданство на ЕС, предаде Ройтерс.
   

"Сега проучваме дали е възможно да дадем европейски паспорт на британски студент, който реши да прекара две, три, четири години в европейски университет", заяви Ренци пред репортери в Брюксел след срещата на европейските социалистически лидери, на която беше обсъдена инициативата.
     

По думите му планът е бил разгледан и на срещата му в  понеделник в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.
   

Подобен ход може да бъде приветстван от британските студенти на континента, които не са сигурни за своите бъдещи права в страните от ЕС след референдума, на който Великобритания гласува за излизане от общността.
   

Според Ренци още не е взето решение за осъществяване на плана. "За момента нищо не е сигурно", каза той малко преди началото на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, на която днес и утре ще се обсъжда Брекзитът.
   

Предоставянето на гражданство на ЕС на британските студенти може да накара страните от общността да направят същото със студентите от други държави извън ЕС, за да се избегне незаконна дискриминация.

 

БТА

Коментари

Новини Варна