IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:22 | 28 юни 2016
Обновен: 01:33 | 25 април 2024

Лондон почва преговорите за напускане от Нова година

Европарламентът поиска страната да се откаже от председателството си на ЕС

По материала работи: manager
Лондон почва преговорите за напускане от Нова година

Преговорите за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз вероятно ще започнат веднага след новогодишните празници. Дата се очертава като най-вероятна, след като британският премиер разсея плахите надежди, че процедурата за напускане никога няма да бъде започната.

"Обединеното кралство ще напусне ЕС, но искаме това да стане конструктивно, без да обръщаме гръб на Европа, която е наш съсед, приятел, съюзник и партньор", заяви Дейвид Камерън преди началото на срещата на върха в Брюксел, която ще бъде почти изцяло посветена на решението, взето на референдума миналия четвъртък.

Според Лондон най-важните теми на бъдещо сътрудничество с ЕС ще са търговията и сигурността. Тази нощ Камерън ще обясни плановете на кралството да преговаря раздялата и за бъдещите отношения между ЕС и новият ѝ съсед на останалите европейски лидери.

След първоначалните остри коментари и настояването разговорите да започнат незабавно, за да не се засилва несигурността и отслабва Европа, сега европейските лидери са склонни да изчакат смяната на властта на "Даунинг стрийт" 10.

"Трябва ни повече време да си охладим главите. Трябва да помислим какво да е бъдещето на Европа – по-федерална ли да стане или по-хлабава. Трябва всички да се обединим около едно решение", коментира президентът на Литва Далия Грибускайте. Председателят на Съвета Доналд Туск обяви, че през септември ще има нова, извънредна среща на върха, на която отново ще се коментира разводът и ще се акцентира върху реформите на Съюза.

Междувременно Европейският парламент призова Великобритания да се откаже от председателството си на ЕС през втората половина на 2017 г. Ако това се случи, България ще трябва да поеме своето шестмесечно председателство 6 месеца преди планираното. София ще хване кормилото на ЕС от началото на 2018 г., когато се очаква, че преговорите за напускането на Лондон, ще са в напреднала фаза и ще са стигнали до най-сложните въпроси.

За разлика от лидерите, депутатите продължават да искат разводът да стане бързо. Лидерът на консерваторите в ЕП Саид Камал, който е съпартиец на Камерън, обаче каза, че скоростта не е важна. По-важно е какъв ще е изходът от преговорите. Консерваторите искат разводът да е мирен, за да може ЕС и Обединеното кралство да останат партньори и добри съседи и след него.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна