IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:42 | 28 юни 2016
Обновен: 04:46 | 24 април 2024

Обама предупреди за истерия след британския вот

Според американския президент макар пълната европейска интеграция да е на пауза малко вероятно е да се случат катастрофални промени

По материала работи: manager
Обама предупреди за истерия след британския вот

Американският президент Барак Обама предупреди за финансова и глобална истерия около британския вот за напускане на Европейския съюз. Той заяви, че макар пълната европейска интеграция да е на пауза малко вероятно е да се случат катастрофални промени, съобщаваThe Guardian.

 

“Има известна истерия след вота около Brexit, все едно НАТО го няма, трансатлантическият алианс се разпада, а всяка страна се е втурнала към своето си ъгълче. Не това се случва обаче“, каза Обама по National Public Radio в интервю, излъчено във вторник.

 

Коментарите на Обама идват, докато глобалните финансови пазари се възстановяват леко във вторник, след като шокиращите резултати от вота в четвъртък доведоха до загуби за рекордните 3 трлн. долара на глобално ниво. Въпреки това търговията остава волатилна, макар че централните банкери обещаха да защитят икономиките си.

 

Вотът доведе и до политически хаос, което накара британският премиер Дейвид Камерън да обяви, че ще подаде оставката си. Това засили несигурността за останалата част от Европа и предизвика опасения за демократичния ред в ерата на глобализация и нарастващ популизъм.

 

Американските централни банкери заявиха, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да устои на „насрещните ветрове“ след Brexit и обещаха да запазят отношенията си с Обединеното кралство и Европа.

 

Обама, който заяви, че уважава решението на британските гласоподаватели, макар че се противопоставя на подобен ход, в интервюто от вторник каза, че гласуването сигнализира реакцията на британците към твърде бързото разрастване на Европейския съюз и то „без консенсуса, който е нужен“.

 

„Най-добрият начин да се мисли за това е, че е натиснато копчето за пауза на проекта за пълна европейска интеграция“, каза той за NPR.

 

“Това ще бъде момент, когато цяла Европа казва 'Да си поемем дъх и да видим как да поддържаме част от националните си идентичности, как да запазим ползите от интеграцията и как да се справим с част от чувството за неудовлетвореност у нашите гласоподаватели'“, каза още Обама.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна