IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
21:08 | 28 юни 2016
Обновен: 11:09 | 26 март 2024

Прогноза: Великобритания ще остане в ЕС

Икономическите последствия за Великобритания ще са много тежки, заяви Настимир Ананиев в Денят ON AIR

По материала работи: manager
Прогноза: Великобритания ще остане в ЕС

Великобритания ще остане в Европейския съюз (ЕС) въпреки резултатите от референдума. Това заяви председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. Според него след предварителните резултати има микс между шок и емоция.
 

"В момента между 15% и 20% от хората, които са гласували против са разколебани, че са направили правилното решение, защото виждат как за една вечер се изгубиха милиарди паундове", посочи той и потвърди, че са възстановени.
 

Въпреки това Ананиев смята, че икономическите последствия за Великобритания ще са много тежки.
 

"В момента, в който излязат и ако излязат, инвеститорите, които използват Великобритания за платформа да влязат на Единния Европейски Пазар, който наброява 550 млн. потребители, вече няма да са толкова атрактивни и всичките тези инвеститори ще търсят друго място. Това означава по-малко инвеститори във Великобритания, по-малко работни места. Цялата икономика ще бъде засегната", прогнозира Ананиев.


По думите му не трябва да се пропускат Северна Ирландия и Шотландия, които гласуваха много ясно "ЗА" оставане, както и Шотландия поиска и Независимост. 
 

"Ако има предсрочни избори след като Камерън си подаде оставката, кампанията за следващия парламент в Англия и Великобритания ще бъде "ЗА" и "ПРОТИВ" оставането в ЕС и партиите "ЗА" ще получат много по-голяма подкрепа. За да заяви британският премиер, независимо кой е той, че искат да се махнат от ЕС, трябва да имат решение от Парламента. Така че според мен има все още шанс за оставането на Великобритания", обясни той.
 

Запитан какво се случва в Реформаторския блок (РБ), той отговори следното: "В момента в РБ тече процедура, съгласувана от всички партии. Днес имаше Съвет на РБ, на който присъствах и беше излъчена Контактна група, която да се обедини около профил. Това е направено. Най-общо - трябва да е десен човек, евроатлантик, който да има обществена подкрепа. Убедени сме, че трябва да има една фигура, която да е надпартийна и да не е нито един от лидерите".
 

Това се подкрепя от всички партии, включително и от ДСБ, поясни Ананиев. По думите му все още няма конкретни имена, но има варианти, свързани с граждански кандидатури. РБ трябва да има единна кандидатура, категоричен е Ананиев. 
 

"Всяка една партия, която има претенции да бъде дългосрочно в политиката трябва да има собствена кандидатура или коалиционен формат. Да има такава кандидатура, за да може да предложи алтернатива на всяка една друга", обясни Ананиев.
 

Той се надява до края на юли да бъдат ясни кандидатите на РБ за президентския вот.
 

Чуйте целия коментар във видеото на bgonair.bg

 

Коментари

Новини Варна