IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:53 | 30 юни 2016
Обновен: 20:44 | 25 април 2024

Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава

Тримата обсъдиха политически и икономически въпроси на вътрешно и външно ниво

По материала работи: Пламен Янков
Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава

Среща на президентите на Съединените щати, Канада и Мексико в Отава. Барак Обама, Джъстин Трюдо и Енрике Пеня Нието обсъдиха политически и икономически въпроси на вътрешно и външно ниво като решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и бъдещето на президентския пост в Съединените щати.

 

Резултатът от референдума във Великобритания беше сред водещите теми на разговор между тримата президенти. Барак Обама призова европейските лидери да подходят внимателно и рационално към ситуацията и предупреди, че проблемите, довели до "Брекзит" далеч не се ограничават само до Обединеното кралство.

 

Барак Обама, президент на САЩ: "Обстоятелствата, довели до "Брекзит", могат да се ограничат до Великобритания, но не и проблемите на хората. Краткосрочните последствия от "Брекзит" могат да бъдат овладяни, но дългосрочните тенденции на неравенство и социално разделение не могат да бъдат ингнорирани. Как ние ще отговорим на силите на глобализацията и на технологичната промяна ще определи издръжливостта на международния ред, който осигурява сигурност и просперитет на бъдещите поколения."


Джъстин Трюдо също изказа тревога по повод "Брекзит" във връзка с търговската сделка между Канада и Европейския съюз, която влиза в сила от следващата година и от която Великобритания няма да бъде част. Трюдо говори и за предстоящите президентски избори в Щатите, като заяви, че канадското правителство има желание да работи в тясно сътрудничество с който от кандидатите американският народ реши да избере. В тази връзка Енрике Пеня Нието оправда паралелите, които в миналото прокара между поведението на водещия републикански кандидат Доналд Тръмп и диктатори като Бенито Мусолини и Адолф Хитлер.

 

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: "В миналото лидери са се обръщали към своите общества по същия начин. Хитлер, Мусолини, всички знаем резултата - опустошение и трагедия за целия човешки род през миналия век. Това беше моето послание в тази връзка - призив към размисъл за това, което сме постигнали, и многото, което ни предстои да постигнем."


Тримата президенти заявиха желанието си да продължат икономическите връзки между своите страни въпреки глобалната атомсфера на разединение покрай "Брекзит". Това е последното участие в ежегодния форум на Барак Обама, който е в края на своя втори президентски мандат. Американският държавен глава беше изпратен от канадската публика на събитието със скандирания "Още четири години!".

БНТ

Коментари

Новини Варна