IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:14 | 27 юли 2016
Обновен: 05:32 | 24 април 2024

Обама: Руски хакери могат да изберат новия президент на САЩ

Повод за това изявление е изтичане в "Уикилийкс" на имейли на Националния комитет на Демократическата партия

По материала работи: Борис Проданов
Обама: Руски хакери могат да изберат новия президент на САЩ

Президентът Барак Обама каза, че е възможно Русия да се опита да повлияе на президентските избори в САЩ, предадоха Ройтерс и БТА.

 

Повод за това изявление са хакерски атаки, довели до изтичане в "Уикилийкс" на имейли на Националния комитет на Демократическата партия (НКДП). Зад случилото се в навечерието на партийния конгрес стои Русия според експерти и най-вече според предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

 

"Всичко е възможно", заяви Барак Обама в интервю по Ен Би Си, отговаряйки на въпрос дали Русия ще се опита да повлияе на изборите на 8 ноември.

 

Президентът на САЩ съобщи, че ФБР разследва изтичането на повече от 19 хиляди имейла, от които се вижда, че НКДП е фаворизирал Хилъри Клинтън за сметка на Бърни Сандърс за кандидат-президентската номинация.

 

"Това, което знаем, е, че руснаците извършват хакерски атаки срещу системите ни, не само правителствените, но и частните", каза Обама.

 

"Какви са мотивите не мога да кажа със сигурност. Знам само, че Доналд Тръмп неколкократно изрази възхищение от Владимир Путин, наричайки го силен лидер", добави той.

 

Смятам също, че в Русия има доста благоприятни писания за Тръмп, каза президентът демократ, който открито участва в кампанията на Хилъри Клинтън.

 

Макар и косвени, подмятанията на Обама противоречат на предишните уверения на Белия дом, че няма да бъдат коментирани догадките кой стои зад разгласяването на имейлите.

 

Коментари

Новини Варна