IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:39 | 28 септември 2016
Обновен: 11:36 | 14 април 2024

Проруски бунтовници са свалили малайзийския самолет в Източна Украйна

При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани

По материала работи: Слав Велев
Проруски бунтовници са свалили малайзийския самолет в Източна Украйна

Международните прокурори заявиха, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "БУК" руско производство, изстреляна от село под контрола на бунтовниците, биещи се с украинските правителствени сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и "Дарик".
 

Резултатите от разследването, в което участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, оспорват предположението на Русия, че самолетът, разбил се през юли 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от украинската армия. При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани.


Прокурорите не могат да предявят обвинения, тъй като няма международно споразумение за това пред какъв съд би могло да се гледа евентуално дело. Роднините на жертвите обаче искат подробности за това кой е свалил самолета, надявайки се, че това може в крайна сметка да доведе до наказателно преследване по случая, предизвикал силно изостряне на напрежението между Изтока и Запада.
 

Ракетната система "БУК", използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференция в холандския град Нювегейн.


По думите им разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега не са официално определени като отделни заподозрени.
 

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.
 

Отделно разследване на холандските власти установи миналата година, че самолетът е бил свален от ракета "БУК", изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче отрече бунтовниците да са отговорни за това.


Кремъл днес отново изрази тази позиция, като каза, че според радарни данни малайзийският самолет със сигурност не е бил свален от ракета, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна.
 

"Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Данните са категорични . . . няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде", каза той.


Следователите заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, на които Русия основава своите твърдения.
 

Роднините на жертвите бяха уведомени за резултатите от разследването малко преди пресконференцията на прокурорите.

Коментари

Новини Варна