IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
10:37 | 15 януари 2017
Обновен: 21:46 | 24 април 2024

Цените на храните в света се понижиха за пета поредна година

С 39% под достигнатия през 2011 г. връх

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цените на храните в света се понижиха за пета поредна година

Цените на храните в световен мащаб продължиха да се понижават за пета поредна година през 2016 г., след като поевтиняването на зърнените култури, месните и млечните продукти натежаха над поскъпването на захарта и растителните мазнини, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана, цитирани от Ройтерс. През 2016 г. индексът, изчисляван от организацията въз основа на динамиката на цените на подбрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, се е понижил с 1,5 пункта, като след срива през януари с малки изключения регистрира лек ежемесечен ръст.

 

Само през декември цените са останали стабилни спрямо предходния месец, а индексът се е понижил с 0,1 пункта спрямо ноември до 171,8 пункта, след като поскъпването на маслодайните култури и млечните продукти е успяло почти напълно да компенсира спада при захарта и месните продукти, посочват от организацията.През 2016 г. захарта поскъпна с близо една трета въпреки спада от 8,6% през декември, предизвикан до голяма степен от обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар и очаквания рязък ръст в производството в ключовия бразилски регион за производство на захарна тръстика.

 

Цените на зърнените култури през годината се понижаваха постоянно, приключвайки с 39% под достигнатия през 2011 г. връх. През декември обаче цените на маслодайните култури достигнаха най-високото си ниво от юли 2014 г. насам. Палмовото масло поскъпна заради ниските нива на запасите в световен мащаб и свитите доставки, докато при соевото цените бяха подкрепени от подобрените перспективи за увеличаваща се употреба за биодизел в Северна и Южна Америка.„Икономическата несигурност, включително колебанията на обменните курсове на валутите, изглежда ще влияят в още по-голяма степен на пазара през тази година”, заяви старши икономистът в организацията Абдолреза Абасян.

SINOR.bg

 

Четете още:Ресурсът вода във фокуса на Зелена седмица в Берлин

 

 

Коментари

Новини Варна