IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:40 | 16 януари 2017
Обновен: 11:48 | 24 април 2024

Тръмп обмисля отпадане на санкции срещу Русия в замяна на ядрения ѝ арсенал

НАТО е остаряла организация, смята новоизбраният американски президент

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тръмп обмисля отпадане на санкции срещу Русия в замяна на ядрения ѝ арсенал

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще предложи отмяна на санкциите срещу Русия срещу намаляването на ядрените въоръжения, предаде БТА. В интервю за Times и германския Bild той коментира, че иска ядрените арсенали на САЩ и Русия да бъдат "намалени доста съществено" и разкритикува Москва за намесата ѝ в гражданската война в Сирия, описвайки действията ѝ като "много лошо нещо", довело до "ужасна хуманитарна ситуация".Тръмп каза, че засега има доверие на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, допълват ТАСС и Ройтерс. "Преди всичко имам доверие и на двамата, но ще видим колко дълго ще продължи това. Възможно е то въобще да не продължи дълго", заяви той.

 

Новоизбраният американски президент планира да въведе мита в размер на 35% за вноса на автомобилите на BMW, внасяни в САЩ, допълва Bloomberg. Той препоръча на германската компания да се откаже от плановете си да отвори нов завод в Мексико и да направи тази инвестиция в САЩ. Коментарите на Тръмп вече накараха един от американските автомобилопроизводител - Ford, да се откаже от идеята да премести част от производството си в Мексико. General Motors  обаче не се поддава на натиска засега. Според Тръмп американският президент Барак Обама е пропуснал възможността да повлияе върху ситуацията в Сирия и вече е премината точката на необратимост.Той определи нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. като едно от най-лошите решения в американската история.

 

В своето интервю новоизбраният президент на САЩ, който ще стъпи в длъжност на 20 януари, каза още, че НАТО е остаряла организация, защото не е осигурила защита от тероризма, но все пак е много важна за него."Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви той."Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години", каза Тръмп.Той добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. По думите му в момента само пет страни плащат това, което би трябвало да плащат.

 

"Но независимо от това НАТО е доста важна за мен", подчерта Тръмп.

 

Той каза, че ще назначи своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес и призова Великобритания да наложи вето на каквато и да е нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е критична към Израел.Тръмп определи ядрената сделка с Иран като "едно от най-лошите споразумения", сключвани някога. Той не изключва възможността да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

investor.bg

 

Четете още: Напрежението между Сърбия и Косово ескалира заради влак

Коментари

Новини Варна