IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
12:42 | 17 януари 2017
Обновен: 10:45 | 10 април 2024

Млекопроизводители от ЕС готвят протест в Брюксел на 23 януари

Европейската комисия обяви, че ще освободи 22 500 тона сухо обезмаслено мляко от системата за публична намеса

По материала работи: Юлиян Атанасов
Млекопроизводители от ЕС готвят протест в Брюксел на 23 януари

Млекопроизводители от Европейския съюз подготвят протестна акция с искане за постоянен кризисен инструмент, който да предотвратява появата на излишъци от мляко на прах на пазара на общността, съобщи електронното издание AgriLand. Протестът, организиран от Европейския млечен съвет, в който членуват фермери от 16 страни от общността, ще се проведе на 23 януари в белгийската столица Брюксел пред сградата на Съвета на ЕС по времето, когато ще се състои заседание на Съвета на министрите на селското стопанство на държавите-членки.

 

„Пазарът на млечни продукти остава в лапите на кризата. Доброволното свиване на производството може и да доведе до повишаване на цените, но продажбите на мляко на прах от интервенционните запаси на ЕС отново го поставят под натиск. Това показва, че мерки като намесите на пазара не бият по причините за проблема. Нуждаем се от постоянен кризисен инструмент, който да предотвратява появата на излишъци на пазара на млечни продукти и да води до дългосрочна стабилност”, обявиха от съвета.През ноември 2016 г. Европейската комисия обяви, че ще освободи 22 500 тона сухо обезмаслено мляко от системата за публична намеса, в която в момента има над 350 хил. тона. На първия търг обаче само оферти за общо 40 тона бяха одобрени от ЕК, докато вторият, проведен в началото на годината, се провали напълно заради ниските цени в подадените оферти.

SINOR.bg

 

Четете още: Повече от половината хора в света смятат, че системата ги е предала

 

Коментари

Новини Варна