IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:30 | 17 февруари 2017
Обновен: 07:24 | 21 април 2024

Папа Франциск пред студенти: Войните започват първо в сърцата ни

Светият отец даде и няколко съвета на младите хора, като например да не разговарят по мобилните телефони, докато се хранят със семейството си

По материала работи: Слав Велев
Папа Франциск пред студенти: Войните започват първо в сърцата ни

Политиците трябва да снижат тона, когато спорят, и да спрат да се обиждат, заяви днес папа Франциск на среща със студенти в Трети римски университет, предаде Ройтерс. Светият Отец каза също, че лидерите трябва да са отворени към диалог с онези, които смятат за врагове, или рискуват да посеят семената на война.

 

"Обидите се превърнаха в нещо нормално", възмути се папата в 45-минутен импровизиран разговор със студентите. "Ние трябва да снижим тона, да говорим по-малко и да слушаме повече."

 

Той прикани всички да се стремят към търпелив диалог и добави: "Войните започват първо в сърцата ни, когато не можем да бъдем отворени към другите, да се уважаваме взаимно, да разговаряме помежду си, да водим диалог, именно така започват войните."

 

Франциск, който е син на мигранти в Аржентина, се обяви срещу антиимигрантските кампании, които се надигнаха в САЩ и някои европейски страни, включително Италия, и настоя имигрантите да бъдат третирани като "братя и сестри". "Миграциите не са опасност. Те са предизвикателство пред растежа", каза папата и подчерта, че е много важно имигрантите да бъдат интегрирани в страната, която ги е приела.

 

Светият отец даде и няколко съвета на младите хора, като например да не разговарят по мобилните телефони, докато се хранят със семейството си, а да общуват, тъй като диалогът е противоотровата на насилието.

 

"Докато човек е на масата и говори с някой друг по телефона, това е началото на война, защото липсва диалог", заяви Франциск, цитиран от Франс прес. "Също така забравяме да казваме у дома "добър ден", а предпочитаме анонимния поздрав чао-чао", укори той младите.

Папата разкритикува също сегашната икономика, основана на виртуални транзакции, а не на реална заетост. "Младите не могат да работят, ако не знаят какво да правят", посочи той и описа ужасните последици от безработицата - зависимости, самоубийства или посягане към терористични актове, "за да правят нещо, което дава смисъл на живота им".

 

Dariknews.bg

 

Четете още: Ватикана вече няма да сече монети с лика на папа Франциск

 

Коментари

Новини Варна