IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
12:47 | 24 февруари 2017
Обновен: 12:25 | 29 февруари 2024

Великобритания зависи от европейските имигранти

Пише британският Finacial Times

По материала работи: Борис Проданов
Великобритания зависи от европейските имигранти

Внимавай какво си пожелаваш. Един от ключовите аргументи при референдума за Brexit миналата година беше, че изборът за напускане на Европейския съюз ще върне на Великобритания контрола върху имиграцията. Още преди правителството да е започнало официални преговори с останалите страни от ЕС по условията на напускането, желанието на кампанията за излизане вече се сбъдва, пише британският в. Finacial Times след публикуването на данните на британската Национална статистическа служба за миграцията.

 

Първите данни след референдума - от юли до септември миналата година - показват, че нетната миграция от Европейския съюз намалява. Въпреки че имигрантите във Великобритания от Румъния и България продължават да се увеличават, но това не компенсира намаляването на емиграцията от останалите страни в Централна и Източна Европа, пише медията, цитирана от БТА. 

 

Грубо казано - поляците си отиват у дома, а това не е добра новина, коментира FT. Изданието се аргументира, че е било доказано най-изчерпателно, че имигрантите са важни за икономическия растеж и държавните финанси, тъй като най-често са млади и продуктивни, а освен това оказват минимален ефект върху заплащането на местните граждани.

 

Въпросът за възрастта е възлов. Великобритания, като повечето развити икономики, има застаряващо население и се нуждае от повече медицински и други служби за предоставяне на грижи, в каквито работят предимно мигранти. Брането на плодове и зеленчуци може да се реши чрез схеми за наемане на сезонни работници, но други целогодишно действащи отрасли, като хранително-вкусовата промишленост и строителството, разчитат главно на мигрантска работна ръка. Работодателите вече се оплакват от недостиг на персонал след избора, направен на референдума, подчертава Finacial Times.

Броят на поляците и имигрантите във Великобритания от други източноевропейски страни е намалял наполовина през едногодишен период до септември, но това се компенсира от емиграцията от Румъния и България, достигнала рекордно равнище, посочва вестникът в друга статия. След референдума фермери и производители на храни съобщават за масов отлив на работници от ЕС, което им създава проблем с намирането на нискоквалифицирана работна ръка.

 

Числеността на имигрантите във Великобритания от Румъния и България, които през 2014 г. получиха право на свободно движение в ЕС, се е увеличила от 16 000 на 64 000 и сега те представляват 28 процента от всички имигранти от Европейския съюз, отбелязва Finacial Times .

 

Свободното движение в ЕС със сигурност беше много важен фактор за вота за Брекзит и бизнесът е наясно, че се задават промени в имиграционната система. Ако в дългосрочен план обаче това означава спад в броя на квалифицираните имигранти и кандидатите за работа в развиващите се отрасли, страната като цяло ще се сблъска с проблем, казва Сиймъс Невин от Института на директорите.

 

Британските университети изразиха безпокойство от регистрирания 23-процентов спад в броя на чуждестранните студенти, който е на най-ниското си равнище от 2002 г., допълва Finacial Times, цитиран от БТА.  

 

Източник: investor.bg

Коментари

Новини Варна