IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
09:53 | 28 февруари 2017
Обновен: 10:12 | 10 април 2024

Малайзия ще обвини две жени за убийството на Ким Чен Нам

Едната е виетнамка, другата - индонезийка

По материала работи: Пламен Янков
Малайзия ще обвини две жени за убийството на Ким Чен Нам

На две жени ще бъдат повдигнати обвинения за убийството на по-големия брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в Малайзия, съобщи главният прокурор на страната Мохамед Апанди Али, цитиран от БГНЕС и nova.bg.


Обвиненията ще бъдат предявени две седмици след убийството на Ким на международното летище в Куала Лумпур.

 

Жените са виетнамка и индонезийка. Ако бъдат осъдени, те може да получат смъртна присъда чрез обесване.

 

По-рано южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че убийството на брата на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в Малайзия е организирано от правителството на комунистическата държава.

 

Агенцията цитира представител на националната разузнавателна служба в Сеул, който е говорил на закрито заседание в парламента.

 

„Четирима от осемте заподозрени в съучастие в престъплението са служители на органите за държавна сигурност на Северна Корея, а други двама – служители на външното министерство”, съобщил служителят на южнокорейското разузнаване.

 

На 14 февруари малайзийската полиция потвърди смъртта на Ким Чен Нам, който ден по-рано се почувствал зле на летището в Куала Лумпур, откъдето щял да излети за Макао. Ким се оплакал на наземния персонал от силен световъртеж, след като неизвестен човек го напръскал по лицето с нещо и избягал.

 

Десет дни по-късно полицията обяви, че при аутопсията на Ким са открити следи от бойното отровно вещество VX, забранено от ООН през 1993. 

 

Четете още Севернокорейски министерства организирали убийството на Ким Чен-нам

Дезинфекцират летището в Куала Лумпур заради опасения от Ви Екс

Убили Ким Чен Нам с оръжие за масово унищожение

Коментари

Новини Варна