IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:19 | 18 март 2017
Обновен: 14:00 | 24 април 2024

НАТО не вижда директна заплаха за Балтийския регион

Важно е да не драматизираме положението, заяви Столтенберг

По материала работи: Юлиян Атанасов
НАТО не вижда директна заплаха за Балтийския регион

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде АП."Ние сме разтревожени от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението", заяви Столтенберг. По думите му алиансът вижда "почти през цялото време" страх от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за "конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и дори срещу балтийските страни".Столтенберг отбеляза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити.

 

"Русия е нашият най-голям съсед и ние оставяме открити каналите, необходими за водене на диалог с нея", заяви той на съвместна пресконференция с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген. Расмусен каза, че двамата със Столтенберг са обсъдили действията на Русия и заплахата от тероризма в Близкия изток и Северна Африка."Ситуацията в областта на сигурността става все по-сложна, но ние не можем да забравим предишните предизвикателства, ако се появят нови. Необходимо е активно противопоставяне на всички тях", заяви той.

 

Столтенберг отбеляза още след среща с датския министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен, че НАТО възнамерява да поддържа военно присъствие в Прибалтика и смята това за необходимо за намаляване на напрежението в региона.По думите му увеличаването на военния потенциал на алианса на изток не трябва да се разглежда като опит за отприщване на нова Студена война или надпревара във въоръжаванто с Русия.

 

dnes.bg

Четете още: Ученик откри 7,44-каратов диамант в парк

 

Коментари

Новини Варна