IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:23 | 20 март 2017
Обновен: 03:53 | 25 март 2024

Дания изплати изцяло дълговете си в чужда валута

Страната се присъединява към съседните Норвегия и Германия сред страните, които нямат държавни дългове в друга валута

По материала работи: Юлиян Атанасов
Дания изплати изцяло дълговете си в чужда валута

Днешният ден се превръща в крайъгълен камък за Дания. След няколко столетия усилия датското правителство ще изплати заем за 1,5 млрд. долара, което ще го освободи от дълга ѝ в чуждестранна валута за пръв път от поне 183 години, предава Quartz.Всъщност периодът вероятно е дори по-дълъг, тъй като Дания взима първия си заем в друга валута през 1757 г. - от Хамбург и Амстердам, казва централната банка.*

 

Последният път, когато Дания е била толкова близо до изплащане на външния си валутен дълг е в края на 80-те години, когато задълженията ѝ са по-малко от 1% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП). Ниските европейски лихвени проценти в онзи момент обаче правят финансирането на проекти, като нови железопътни линии, по-привлекателни чрез външен дълг, затова взимането на заеми започва отново.В най-новата история емитирането на външен дълг представлява средство за гарантиране на достатъчно резерви в чужда валута. След като Дания обвързва кроната с германската марка, а по-късно с еврото, започвайки още в края на 70-те години, пазарните намеси се използват, за да се коригира стойността на кроната, което изисква резерви от чужди валути за продажба и покупки.

 

Сега Дания се присъединява към съседните Норвегия и Германия сред страните, които нямат държавен дълг в чужда валута. Шведите, например, поддържат около 30% от държавния си дълг в чужди валути. Това не е необичайно, не е и нежелано, за страни, които емитират външен дълг, за да натрупат валутни резерви.

 

Американското министерство на финансите, например, дължи около 1 трлн. долара дълг в чужда валута. Емитирането на дълг в долари става по-малко привлекателно заради повишаването на лихвените проценти в САЩ, но много страни, особено на развиващите се пазари, все още го смятат за по-достъпно, отколкото взимането на заеми в местна валута при много по-високи лихвени проценти.Правителството на Дания все още има дългове за около 465 млрд. крони (67 млрд. долара), което се равнява на 23% от БВП към края на миналата година, а това е доста ниско ниво по международните стандарти. Около 40% от дълга ѝ се държи от чужденци, които отсега нататък ще получават парите си обратно само в крони.

investor.bg

Четете още: Милиардерът Дейвид Рокфелер почина на 101 години

 

Коментари

Новини Варна