IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
16:28 | 26 март 2017
Обновен: 02:45 | 27 март 2024

Учени в Германия пуснаха най-голямо изкуствено слънце в света

Идеята му е да им помогне да разработят нови начини за производство на гориво, безопасно за климата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Учени в Германия пуснаха най-голямо изкуствено слънце в света

Учени в Германия пуснаха в експлоатация смятаното за най-голямо изкуствено слънце в света, което ще им помогне да разработят нови начини за производство на гориво, безопасно за климата, съобщи Асошиейтед прес.Експериментът "Синлайт" в град Юлих, на около 30 километра западно от Кьолн, се състои от 149 огромни ксенонови прожектора, каквито обикновено се използват във филмовата индустрия за симулиране на естествената слънчева светлина. Като ги фокусират върху място с размери 20 см х 20 см, учените от Германския авиокосмически център се надяват да произведат еквивалент на 10 000 пъти повече слънчева енергия, отколкото би стигнала до него при обикновени условия.Създаването на подобни условия като във фурна, с температури, достигащи до 3000 градуса по Целзий, е ключово за тестването на нови начини за производство на водород. Водородът се смята за гориво на бъдещето, защото при изгарянето му няма въглеродни емисии и не увеличава глобалното затопляне. Той обаче не съществува в природата и трябва да се произвежда чрез разделяне на водата на двата ѝ компонента (другият е кислород). За този процес сега е необходимо много електричество.

 

Учените се надяват да избегнат фазата с електричеството, като уловят огромното количество енергия, което достига Земята под формата на слънчева светлина. Изкуственото слънце в Германия е предназначено да изнесе лабораторните експерименти на следващото ниво. След като учените овладеят техники за производство на водород с 350-киловатовата мрежа на "Синлайт", процесът може да бъде засилен, за да достигне ниво, подходящо за промишлеността. Целта е един ден да бъде използвана слънчева светлина, а не изкуствената от експеримента в Юлих, за който е необходима много енергия. Само за четири часа с него се изразходва толкова електричество, колкото четиричленно семейство използва за една година.

 

/БТА/

Четете още: Джентилони: Европа твърде бавно реагира на имиграцията и заетостта

Коментари

Новини Варна