IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:25 | 26 април 2017
Обновен: 13:11 | 20 април 2024

ЕП започна процедура за отнемане имунитета на Марин льо Пен

Молбата е внесена в Комисията по правни въпроси към Европейския парламент

По материала работи: Деян Михайлов
ЕП започна процедура за отнемане имунитета на Марин льо Пен

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на френския крайнодесен политик Марин льо Пен заради злоупотреба с финансови средства на ЕС. Това обяви президентът на законодателния орган, цитиран от Ройтерс.

 

Френски съдии поискаха евродепутатите да отнемат имунитета на Льо Пен, за да позволят задълбочено разследване на твърденията, че е злоупотребила със средства, плащайки на асистенти от партията й Национален фронт.

 

Молбата е внесена в Комисията по правни въпроси към Европейския парламент, която се занимава с тези дела, каза Антонио Таяни пред депутатите в началото на заседание на законодателния орган в Брюксел.

 

ЕП е заподозрял, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават от Европейския парламент, се изразходват не по предназначение. Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери. Сред тях е Катрин Гризе - помощничка на Марин льо Пен в партията й, която почти не е излизала от Париж, макар че е трябвало да работи в Брюксел и Страсбург.

 

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи.

 

Аналогичен е случаят с Тиери Лежие - бодигард на председателката на Националния фронт, също нает фиктивно.

 

Бившият й помощник Гаел Нофри, който напусна партията, заяви, че през 2012 г. е бил нает в изборния щаб на Националния фронт с фиктивен договор с европарламента.

news.bg

Коментари

Новини Варна