IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:44 | 26 април 2017
Обновен: 09:17 | 25 април 2024

Новата чистка на Ердоган

В ранните часове на 26 април в Турция са били задържани над 1000 души, повечето от които - служители в полицията

По материала работи: Деян Михайлов
Новата чистка на Ердоган

В ранните часове на 26-ти април турските сили за сигурност са провели акции във всички провинции на страната, при които са били задържани общо 1009 души. Това съобщи Анадолската държавна осведомителна агенция, цитирала изявление на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

 

В нощните хайки са участвали 8.500 полицаи, а повечето от задържаните също са работели в полицията. Неназован източник от редиците на турските сили за сигурност е заявил, че поредната вълна от арести този път е била насочена специално срещу полицейски служители. Задържаните са били откарани в столицата Анкара.

 

Правителството на президента Ердоган твърди, че всички те са поддържали връзки с движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Бившият сподвижник на президента Ердоган е сочен като основна движеща сила на неуспешния опит за преврат от юли миналата година. Самият Гюлен отрича да е замесен в него.

 

От опита за преврат в Турция досега бяха задържани общо над 40.000 предполагаеми привърженици на проповедника Гюлен. Освободени от длъжност бяха освен това 120.000 държавни служители, съдии, полицаи и военни.

 

Новите хайки се случват само 10 дни след провеждането на референдума за конституционните промени, инициирани от Ердоган. Те бяха одобрени с минимално мнозинство. Въпросните конституционни промени дават на държавния глава значително повече правомощия. Критиците смятат, че те застрашават демокрацията, свободата на печата и човешките права в Турция.

news.bg

Коментари

Новини Варна