IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
19:05 | 26 април 2017
Обновен: 09:23 | 10 април 2024

Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

По-рано днес Европейският съюз предприе съдебни действия срещу Унгария заради новия закон за висшето образование

По материала работи: Деян Михайлов
Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

Премиерът на Унгария Виктор Орбан защити промените в унгарския закон за висшето образование пред Европейския парламент, съобщи Ройтерс.

Припомняме, по-рано днес Европейският съюз предприе съдебни действия срещу Унгария заради новия закон за висшето образование, който според критиците цели затварянето на университета, създаден от милиардера филантроп Джордж Сорос.

 

Според Орбан обвиненията към Будапеща са "неоснователни".

 

По време на дебат в европарламента за ситуацията в Унгария унгарският лидер нарече Сорос "финансов спекулант" и подчерта, че категорично не е съгласен с позицията на американския филантроп Европа да бъде отворена за имигранти.

 

Той увери, че Унгария се е врекла в ЕС и това "не подлежи на въпрос", въпреки че Будапеща не е доволна от много аспекти и иска да "реформира" съюза.


На дебата вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди Унгария, че Брюксел може да предприеме още наказателни действия срещу Будапеща. Той визира проектозаконодателство, което атакува финансирането на неправителствени организации; законодателството за имигрантите и въпроса за закрила на работещите бременни жени.

 

По думите му, където унгарските власти водят диалог с Европейската комисия, там може да бъде постигнат добър напредък.


News.bg

Коментари

Новини Варна