IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:45 | 27 април 2017
Обновен: 13:12 | 20 април 2024

Арестуваха 12 души за връзки с тероризъм в Калининград

Всички задържани са от централноазиатски произход

По материала работи: Пламен Янков
Арестуваха 12 души за връзки с тероризъм в Калининград

Руските власти са арестували 12 души в Калининград, заподозрени във връзки с екстремистката групировка "Ислямски джихад - джамаат муджахедин", информираха ТАСС и Асошиейтед прес.

 

Задържаните са от централноазиатски произход и е възможно да са участвали в дейности по набиране на членове за международната терористична организация, посочи Федералната служба за сигурност.

 

Установен е лидерът на терористичната клетка, който е издирван в Узбекистан за престъпления с екстремистка насоченост.

 

Руският анклав Калининград е притиснат между Полша и Литва и има важно стратегическо значение за Москва, тъй като е база на руския Балтийски флот.

 

Опасенията от набиране на членове на екстремистки групировки сред граждани на бившите съветски републики в Централна Азия, където населението е предимно мюсюлманско, в Русия се засилиха значително през последния месец, след като бе установено, че атентаторът, извършил самоубийственото нападение в метрото на Санкт Петербург, е киргизстанец, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Вчера двама заподозрени поддръжници на Ислямска държава бяха арестувани на остров Сахалин, в Далечния изток на Русия. ФСС съобщи, че те са планирали терористичен акт, но не посочи подробности.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна