IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
17:27 | 28 април 2017
Обновен: 09:21 | 10 април 2024

Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония

ЕК осъди остро насилието в и около парламента в Скопие

По материала работи: Ставри Таргов
Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония

Европейската комисия осъди остро насилието в и около парламента в Скопие. В изявление на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и на комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че "тези действия са напълно неприемливи" и се призовава за "спокойствие и здрав разум".  

 

Реакцията на Брюксел идва само часове след избухналото снощи насилие в парламента, при което бяха ранени няколко депутати, включително лидера на социалистите Зоран Заев.  

 

Възприемаме положително избора на Талат Джафери за председател на парламента", се казва в изявлението.  Протестиращите оспорват този избор, който според тях бил направен след закриване на парламентарното заседание.  Брюксел призовава полицията да осигурят реда в столицата и да гарантират сигурността на парламента и на депутатите.

 

"Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в рамките на институциите е единственият път напред и насърчава политическите актьори да зачитат конституцията и демократичните принципи", пише в позицията на Брюксел.  Могерини и Хан апелират към "почтеността и чувството за разум" на участниците в събитията.  

 

Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г. и Брюксел може да издава препоръки. Скопие се надява да получи дата за началото на преговори от 2009 г. насам, но тяхното начало се блокира от Гърция заради спора с името.  

 

Политическата криза в страната продължава втора година. С посредничеството на Брюксел политическите партии проведоха предсрочни избори в страната през декември 2016 г. Победителят във вота ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът на страната Георге Иванов отказва да даде мандат на втората партия - социалистическата, която междувременно подписа споразумение с представителите на албанското малцинство.

 

То предвижда албанският език да стане втори официален в страната, както и етнически квоти в армията, съдебната система и службите.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна