IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
11:57 | 28 април 2017
Обновен: 09:21 | 10 април 2024

Експерти: Албанците започнаха създаването на третата си държава!

Отново имаме дестабилизация на Балканите, оценяват анализатори

По материала работи: Пламен Янков
Експерти: Албанците започнаха създаването на третата си държава!

Сблъсъците в Македония лесно могат да прераснат в етнически конфликт между македонци и албанци, заяви сръбският анализатор Зоран Драгишич.

 

"Това е последният удар, който, боя се, Македония няма да може да издържи. Беше въпрос на време кога ще се случи нещо подобно, което ще вкара Македония в агония. Боя се, че след това трудно може да се намери решение", каза Драгишич, цитиран в сръбския вестник "Вечерне новости".

 

Той припомни, че при разпадането на Югославия се случи нещо подобно, когато всеки отиде към своя лагер.

 

"Същото ще се случи и в Македония, страхувам се, че конфликтът между партиите на Никола Груевски и Зоран Заев ще премине в етнически конфликт между албанци и македонци", каза Драгишич.

 

Експертът Драган Симеунович каза, че главният въпрос е какво ще се случи с парламента, но е факт, че албанците са се придвижили в посока създаване на Велика Албания.

 

"Албанските екстремисти са готови да навлязат в Македония, това положение повече импонира на албанците, докато Европа не каже "против", но се съмнявам в това", каза експертът. Според него е сигурно, че албанските въоръжени сили няма да се активизират, докато масата не опита да направи нещо насила.

 

Според сръбските анализатори албанците са започнали създаването на своя трета държава на Балканите. Според Драгомир Анджелкович става дума за опит на албанските сили да разтурят Македония.

 

Съдржан Перишич смята, че в това си начинание албанците имат подкрепата на Запада и НАТО, иначе не биха се осмелили да предприемат такава стъпка.

 

Експертът Джевад Галияшевич оцени, че случващото се в Македония не е македонска, а балканска криза.

 

"Отново имаме дестабилизация на Балканите. Отговорни за тази криза са брюкселската администрация и правителствата на западните страни и НАТО. Креаторите на тази криза са точно на тези адреси", каза Галияшевич.

 

Според него Черна гора ще е следващата мишена и точно поради тази причина не се подписвало споразумението за демаркация на границата между Косово и Черна гора.

dnes.bg

 

Четете още Протестиращи нахлуха в македонския парламент

Коментари

Новини Варна