IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:38 | 30 април 2017
Обновен: 15:23 | 28 февруари 2024

Ердоган ”натъжен” от помощта на САЩ за кюрдите

Анкара разглежда сирийските кюрдски бойци като терористична групировка

По материала работи: Борис Проданов
Ердоган ”натъжен” от помощта на САЩ за кюрдите

Турският президент Ердоган заяви, че е „сериозно натъжен“ от кадри на американски военни превозни средства действащи в близост до границата със сирийските кюрди.


Турция разглежда сирийските кюрдски бойци като терористична групировка.


Кюрдите обаче са смятани от властите във Вашингтон като най-ефективната сила срещу джихадистите в Сирия.


От Анкара заявяват, че въпросните кюрдски бойци са просто сирийски клон на забранената в Турция „Работническа партия на Кюрдистан“.


Сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ са основна част от Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски бойци, сражаваща се срещу "Ислямска държава" и подкрепяна от САЩ.


На 25 април турската армия съобщи, че е убила над 70 бойци в иракския район Синджар и в Северна Сирия по време на операции срещу групи, сред които СЗН.


САЩ на свой ред изпратиха военни коли с американски знамена от сирийската страна на границата, за да патрулират съвместно в района на сирийско-турската граница с целта да предотвратят нови инциденти и да поддържат стабилността в района.


"За съжаление присъствието на американско знаме сред символите на терористична организация, наречена СЗН, ни натъжи силно", каза Ердоган пред журналисти, преди да отлети за Индия.


Ще разговарям за това с президента Доналд Тръмп, когато се срещнем на 16 май, добави Ердоган, изразявайки съжаление, че продължава сътрудничеството между американските сили и СЗН, започнало по време на управлението на Барак Обама.


"Това трябва незабавно да спре, в противен случай ще продължи да бъде тревога за региона и за нас", каза той.

 

Още по темата: Близо 4 хил. държавни служители бяха уволнени в Турция

Коментари

Новини Варна