IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:20 | 29 май 2017
Обновен: 18:26 | 14 април 2024

Макрон и Путин от Версай: Заедно в борбата с тероризма!

Но Макрон отсече, че осъждат употребата на химическо оръжие

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да бъде засилено партньорството с Русия в борбата с тероризма в Сирия, предаде Франс прес. Това изявление Макрон направи след разговор с руския президент Владимир Путин в двореца Версай, продължил два часа и половина.  Макрон се обяви и за засилване на икономическото партньорство с Русия, допълва Ройтерс.  

 

На обща пресконференция с Путин френският президент каза още, че "всяко използване на химическо оръжие в Сирия" ще стане повод за незабавен отговор от страна на Париж, предаде Франс прес.  Говорейки за Сирия, Макрон каза: "Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма.

 

Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия".  

 

Макрон каза, че иска в Сирия да бъде постигнат демократичен преход, като бъде запазена целостта на сирийската държава, съобщи БТА.  На пресконференцията Макрон благодари на Путин за визитата и каза, че френско-руското партньорство е било в центъра на дискусията им.

 

Френският президент каза, че е обсъдил с Путин ситуацията с правата но хомосексуалистите в Чечения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Той предупреди, че "ще бъде бдителен по този въпрос".  

 

Относно Украйна Макрон се обяви за бързо провеждане на среща на върха в нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна), предаде ТАСС. Утре подобна среща на ниво заместник-външни министри ще има в Берлин.

 

На общата пресконференцията Макрон призна, че има разногласия с Путин и каза, че разговорът с него е бил откровен.  По думите на Макрон руските телевизии Russia Today и Спутник са съобщили неверни информации по време на френската президентска кампания и той е бил в правото си да не допусне техни журналисти до централата на предизборния си щаб.  

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна