IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
20:18 | 22 юни 2017
Обновен: 16:48 | 28 февруари 2024

Жилищният бум в Европа се измества на изток

Пазарите в бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа отчитат силни ръстове на цените и кредитирането

По материала работи: Юлиян Атанасов
Жилищният бум в Европа се измества на изток

Пазарът на имоти в Скандинавските страни се „охлажда“, а в Лондон купувачите полека се отдръпват заради неяснотите около Brexit. В Централна и Източна Европа обаче кредиторите засилват активността си в сектора на фона на рекордно ниската безработица, ръста на заплатите и експанзивната парична политика, пише Bloomberg в свой анализ.Ниските дългове на домакинствата в региона означават, че пазарът е все още далеч от спирала. Споменът за кризата, която се усети от Балтийско до Черно море, обаче накара властите в Чехия и Словакия да затегнат правилата за банките. Възможно е и други държави в региона да предприемат някакви мерки, допълва информационната агенция.

 

„Заради кризата след 2008 г. централните банки са много по-чувствителни към събитията на пазара на имоти“, коментира Рафаела Тенцони, основател на базираната в Лондон консултантска компания ADA.Според нея възстановяването на цените вероятно ще продължи поне докато пазарите на труда в региона останат силни и лихвите – рекордно ниски.В Чехия, където основната лихва е малко над нулата, а безработицата е най-ниската в Европейския съюз (ЕС) – 4,1%, цените на имотите отчита ръст с над 10% през последното тримесечие на 2016 г. на годишна база.

 

В Унгария и Литва ситуацията е подобна, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.Търсенето на жилища е на рекордно високо ниво в най-голямата икономика в региона – Полша, а унгарската централна банка предупреди, че динамиката на цените в столицата Будапеща изискват стриктен мониторинг.Кредитирането в региона нараства с бързи темпове. Ипотеките в Словакия например се увеличават с почти 15% на годишна база, което е най-бързият темп на растеж в ЕС. В Румъния ръстът достига 13%.

 

„Чехия изглежда е лидер в региона по ръст на цените, като основен двигател са ниските лихви и липсата на алтернативни възможности за инвестиции за хората“, коментира Саймън Кихано-Еванс, стратег за развиващите се пазари в Legal & General Investment Management Ltd. в Лондон.В тази връзка местната централна банка увеличи контрацикличния буфер до 1% от активите на кредиторите, считано от 1 юли, от 0,5%. Според централната банка кредитите са „най-големият източник на риск“ за финансовата стабилност.Подобни действия предприе и централната банка на Словакия. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръча на Братислава да обмисли и въвеждането на други рестрикции пред кредитирането и да отмени стимулите за собствениците, за да предотврати балон на пазара на имоти.

 

Организацията предупреждава и Естония заради уязвимост предвид темповете на пазара на имоти.Все още обаче нито една от бившите комунистически държави в региона не е включена в списъка с държави, предупредени за системен риск, заплашващ финансовата стабилност, заради тенденциите на жилищните пазари. Ипотеките в тези страни са под 30% от БВП, което е под средното за ЕС ниво.

investor.bg

 

Четете още:Силен вятър и паднали дървета спряха влакове в Германия

 

Коментари

Новини Варна