IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:55 | 23 юни 2017
Обновен: 08:09 | 21 април 2024

Сътрудничеството на Русия с Турция е на високо ниво

Това е заявил днес Владимир Путин в телефонен разговор с Реджеп Тайип Ердоган

По материала работи: Слав Велев
Сътрудничеството на Русия с Турция е на високо ниво

Нивото на сътрудничеството на Русия с Турция е по-високо, отколкото с други страни. Това е заявил днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган от борда на строителния кораб "Пайъниъринг спирит" (Pioneering Spirit), който полага тръбите за газопровода "Турски поток", предаде ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.
 

С Турция проектите ни се развиват така, както не се развиват с много други партньори. За неща, по които с други са ни нужни години за различни административни съгласувания, с Турция са ни необходими само няколко месеца. Това безусловно става в резултат от вашата непосредствена лична подкрепа, е казал руският президент на Ердоган.
 

Путин е припомнил, че споразумението за строителство на "Турски поток" е било подписано едва през есента на 2016 г. и "само малко повече от седем месеца по-късно работата вече е започната".
 

Отбелязвайки добрия напредък по проекта "Турски поток", Путин подчерта, че все пак предстои да бъдат съгласувани още няколко въпроса - точката на излизане на съоръжението на турска територия и за спазване на екологичната безопасност.
 

Русия е готова да подава газ през Турция до Южна и Югоизточна Европа, отбеляза Путин.
 

Руският президент също така изрази увереност, че Москва и Анкара ще успеят да спазят планираните срокове за строителство на турската АЕЦ "Аккую".
 

Русия и Турция подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение за сътрудничество при строителството и експлоатацията на ядрената централа, припомня ТАСС. Очаква се тя да получи основния си лиценз през 2018 година.

Коментари

Новини Варна