IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:05 | 25 юни 2017
Обновен: 05:04 | 24 април 2024

Две германки печелят от крив зарзават

Грозното е на мода

По материала работи: Юлиян Атанасов
Две германки печелят от крив зарзават

Картоф с вид на кълбо от възли, морков със сплетени разклонения или крива краставица – такива зеленчуци изглеждат прекалено екстравагантно, за да стоят изложени в супермаркета. В супермаркетите кривите зеленчуци и неугледните плодове се отделят настрана и изхвърляните количества достигат 1/3 от реколтата през годината! Така пренебрегваме богатството от уникални, различни форми и естетически вкусове. Смята се, че нещо не е наред със зеленчуците, които нямат перфектна форма, а не се обръща внимание на това колко много характер има в тях, да не говорим колко са вкусни!

Заведението в Берлин, където на почит са кривите зеленчуци

Дори европейското законодателство до 2009 г. забраняваше продажбата на грозни зеленчуци. Въпреки, че тази бюрократична безсмислица бе отменена, големите търговски вериги създадоха свои собствени правила за това как да изглеждат зеленчуците, които да продават на своите щандове. Тези правила действат и днес и така за фермерите остана неясно каква продукция искат веригите. Пазарът стана по-сложен и градинарите се принудиха да продават на безценица зеленчуци и плодове, които са напълно годни за консумация, но нямат перфектен външен вид. Малцина успяваха да спечелят от продажбата на натурална продукция.

 

Бизнес идеята

 

От неугледната продукция обаче също може да се печели добре, според Лий Бръмсак (30 г.) и Таня Краковски (37 г.) от Берлин. Тяхната идея да приготвят гурме храна с „грозни“ зеленчуци вече е спечелила много поддръжници в Европа и дори вече е превърната в печеливш бизнес. Culinary Misfits, в превод Кулинарни аутсайдери, е кетъринг фирма основана от две дами, дипломирани дизайнери на опаковки за храни. Въпреки че не са професионални готвачи, а любители, те са превърнали в хоби и професия приготвянето на всякакви вкусотии с плодове и зеленчуци, които в Германия се изхвърлят само защото нямат стандартната за пазара форма. В техния магазин-кафене може да се видят зеленчуци със странна форма и всеки стар сорт носи своята собствена история – израз на необятното многообразие, което може да се открие между селото и града. Нашата цел е да спомогнем за създаването на една здравословна и справедлива култура на хранене, която цени продуктите, труда на хората и ресурсите на природата.

http://agrozona.bg

 

Четете още: България на пето място от страните от ЕС по смъртност от наркозависимости

 

Коментари

Новини Варна