IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:59 | 24 юли 2017
Обновен: 01:09 | 30 април 2024

Напускането на ЕС ще доведе до поскъпване на храните във Великобритания

Нестабилността може да се върне към върховите си стойности от 30-те години на ХХ век

По материала работи: Юлиян Атанасов
Напускането на ЕС ще доведе до поскъпване на храните във Великобритания

След напускането на Европейския съюз хранителните стоки във Великобритания ще станат по-малко безопасни, тъй като правителството на страната дори не се замисля за нуждата от замяна на общоевропейските норми, развивани от десетилетия, със свои. До този извод в свое изследване са стигнали учени от университите в Лондон, Съсекс и Кардиф, съобщи агенция „Интерфакс”.

 

„Преговорите за напускането на ЕК трябва да приключат след 20 месеца и подобни проблеми са безпрецедентен политически провал”, смята Тим Ланг, професор в университета в Лондон, специализирал в проблемите на продоволствената политика, който е сред авторите на изследването. Експерти отбелязват, че действащото законодателство за селското стопанство и рибния бранш в ЕС изисква сериозни промени дори ако Великобритания реши да остане в общността. При напускането ѝ обаче страната ще трябва да създава нови правила на практика от нулата, което предполага сериозни проблеми. „Съществуват и сериозни рискове, че нивото на качеството на продуктите ще се понижи, ако Великобритания се откаже от правилата на ЕС и вместо това сключи договор за свободна търговия със страни, където тези стандарти са доста по-ниски”, се изтъква в изследването.

 

Учените са категорични, че през последните 50 години продоволствената безопасност на страната не е повдигала никакви въпроси благодарение на стабилността на доставките и цените. След напускането на ЕС нестабилността може да се върне към върховите си стойности от 30-те години на ХХ век, което би било „безпрецедентно за развитието на една страна в мирно време”, добавят те. В изследването изрично се подчертава, че Великобритания внася 80% от пресните зеленчуци и 40% от пресните плодове, което на фона на обезценяването на паунда означава значителна опасност от повишаване на цените им. Поскъпването може да се окаже още по-сериозно при евентуално въвеждане на допълнителни вносни мита и увеличаване на разходите на вносителите заради неизбежното забавянето на стоките при проверките на митниците.

SINOR.bg

 

Четете още: Българин загина в Черна гора при инцидент с джет

 

Коментари

Новини Варна