IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:11 | 23 август 2017
Обновен: 20:03 | 20 април 2024

Пътуващите за Брюксел – само с ръчен багаж

Летището задръстено с изостанали куфари след стачка

По материала работи: Пламен Янков
Пътуващите за Брюксел – само с ръчен багаж

Националното летище в Брюксел "Завентем" предупреди пътниците да не носят куфари, извън ръчния си багаж, тъй като аерогарата е задръстена от неизпратени чанти.

 

Причината е изненадващата стачка вчера на багажните работници от Swissport, които обслужват и полетите от и за София.

 

Товарачите сключиха споразумение и прекратиха стачката тази сутрин, но летището е блокирано от куфарите на няколкостотин полета, които излетяха с празни багажни отделения вчера. Все още не са обработени и багажите на пристигналите във вторник самолети, уточниха от летище "Завентем".

 

Заради проблемите с багажа и днес полетите ще продължат да се изпълняват със закъснение, съобщи белгийският превозвач Brussels Airlines - най-големият оператор на летището.

 

Вчера 34 полета бяха отменени, а 200 извършени със закъснения средно от по 70 минути. Над 30 000 пътници са засегнати.

 

Багажните работници изненадаха управата на летището, възползвайки се от правото си на спонтанна стачка. Причината е недостигът на персонал, заради което те трябва да товарят и разтоварват повече багаж от споразумението в колективния им трудов договор.

 

Синдикатът на социалистите, който е инициатор на стачката, настоява през летния период те да получават допълнителен бонус за работата си заради активния туристически сезон и повечето работа.

 

След 24-часово неявяване на работа управата на летището прие допълнително заплащане. Освен това всички работници, наети на половин работен ден, ще получат договор за пълна заетост до края на септември.

 

Swissport е най-голямата компания, която се занимава с багажите на летището в Брюксел, покривайки 60% от всички полети. 36 авиокомпании, включително и Bulgaria Air, се обслужват от нея.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна