IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
15:17 | 23 август 2017
Обновен: 07:49 | 10 април 2024

Великобритания излиза от юрисдикцията на Европейския съд след Brexit

Това заяви в телевизионно интервю британският премиер Тереза Мей

По материала работи: Пламен Янков
Великобритания излиза от юрисдикцията на Европейския съд след Brexit

Великобритания ще излезе от юрисдикцията на Европейския съд след излизането си от ЕС. Това заяви британският премиер Тереза Мей в интервю за телевизия „Скай нюз“, цитирана от БГНЕС и nova.bg. 

 

„Когато напуснем ЕС, ще излезем и от юрисдикцията на Европейския съд“, заяви тя и подчерта, че това решение е в съответствие с основната програма за Brexit, която самата тя представи пред ръководителите на дипломатическите представителства в началото на годината. 

 

По думите на Мей след излизането от ЕС британският парламент ще започне да издава собствени закони.

 

„С тяхното тълкуване ще се занимават британските съдии, а ролята на последна съдебна инстанция ще изпълнява Върховният съд“, посочи тя. 

 

Коментарът на премиера идва преди официалното обнародване на основните принципи на британското съдопроизводство при излизането от юрисдикцията на Европейския съд в рамките на Brexit, което ще стане по-късно днес. Според министерството по въпросите на Brexit в документа ще бъде посочено, че е недопустимо осъществяването на директна юрисдикция на Европейския съд по отношение на държави, които не са част от ЕС. 

 

Британското правителство продължава да публикува нови документи, очертаващи позицията по редица аспекти на Brexit. Преди два дни министерството за развода с ЕС обяви, че започва да определя позицията си за бъдещите отношения с Брюксел, „по-специално по отношение на митническите и други въпроси, които сме готови да обсъдим по време на официалните преговори“. 

 

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г., привържениците на Brexit спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за започването на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 г. 

Коментари

Новини Варна