IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
09:06 | 23 август 2017
Обновен: 19:34 | 24 март 2024

Зверство: „Боко харам” използва деца за „човешки бомби”

Жертвите на ислямистката групировка са предимно момичета

По материала работи: Пламен Янков
Зверство: „Боко харам” използва деца за „човешки бомби”

Ислямистката групировка "Боко харам" използва все повече деца, предимно момичета, като "човешки бомби" в Североизточна Нигерия, съобщи в Женева Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес и БТА.

 

Според организацията, която защитава правата на децата, от началото на годината броят на използваните като жива бомба деца се е увеличил почти четирикратно в сравнение с цялата 2016 г.

 

От началото на 2017 г. като камикадзета са били използвани 83 деца: 55 момичета (повечето под 15-годишни), 27 момчета и дори бебе, прикрепено на гърба на момиченце.

 

УНИЦЕФ определи посегателствата върху деца като зверство и подчерта, че тези деца са жертви, а не извършители на атентати.

 

Около 1,7 милиона души са напуснали домовете си в североизточна Нигерия заради бунта на ислямистите, при който от 2009 г. са били убити най-малко 20 000 души.

 

Заради насилието Североизточна Нигерия е заплашена от глад, а децата, страдащи от недохранване тази година са около 450 000.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна