IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:02 | 10 септември 2017
Обновен: 11:38 | 3 май 2024

Меркел заплашва страните членки, ако не приемат мигранти

"Ако няма солидарност за миграцията, няма да я има и в други области", коментира германският канцлер

По материала работи: Борис Проданов
Меркел заплашва страните членки, ако не приемат мигранти

Страните, които не участват в схемата за квоти за приемане на мигранти, търсещи убежище в Европейския съюз, могат да бъдат лишени от помощ в други области, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

"Ако няма солидарност за миграцията, няма да я има и в други области", коментира германският канцлер и отбеляза, че това би в щета за европейското кохезия.
 

Меркел заяви, че даването на убежище на мигранти в страните от Европейския съюз ще стане по-опростено, когато европейската политика за миграцията стане по-стабилна. По думите й най-вероятно ще бъде много полезно да се разработи такъв механизъм, ако всички други елементи в политиката за бежанци и мигранти са по-стабилни.
 

Припомняме, че съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Словакия и Унгария относно миграционната политика на Общността. Съдът потвърди правото на Брюксел да изисква от държавите членки да приемат кандидати за убежище.
 

Съдът на ЕС установи, че Съюзът има право да нарежда на националните правителства да приемат бежанци на квотен принцип. Става въпрос главно за сирийските бежанци, преселени от Италия и Гърция.

 

Механизмът беше одобрен с мнозинство от страните членки, въпреки явната съпротива на някои държави от Източна Европа. Тогава беше предвидено презаселването на 120 000 бежанци, но до момента презаселените са около 25 000.

 

Германският канцлер също така защити работата с милиции в Либия, за да се блокира напускането на мигриращи лодки, организирани от контрабандисти. "Правилно е да разбием тези икономически структури и да попречим на хиляди хора да се удавят в в Средиземноморието", обясни Меркел. Въпреки условната си подкрепа, тя добави, че би било погрешно да се работи дълго време с милиция, която не подкрепя правителство на единството в Триполи.

news.bg

 

Четете още: Две лодки с общо над 300 сирийски бежанци пристигнаха в Кипър

Коментари

Новини Варна