IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:29 | 13 септември 2017
Обновен: 09:41 | 21 април 2024

Подкрепата за консерваторите на Меркел в Германия удари дъното

В момента е на най-ниското равнище от 4 месеца насам

По материала работи: Борис Проданов
Подкрепата за консерваторите на Меркел в Германия удари дъното

Подкрепата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел е паднала на най-ниското си ниво от четири месеца преди изборите на 24 септември, въпреки че 63-годишната канцлерка на Германия е фаворит за спечелването им, предаде ДПА.


Одобрението за ХДС и нейния съюзник ХСС е паднало с 1 пункт на 37 процента, като всеки четвърти германец още не е решил за кого да гласува, според седмичното проучване на берлинската социологическа агенция Форза.


ХДС-ХСС запазва водещата позиция пред основния си съперник Германската социалдемократическа партия, подкрепата за която е непроменена и е 23 процента.


Меркел остава предпочитаният канцлер за 48 процента от анкетираните. Само 22 процента предпочитат лидера на ГСДП Мартин Шулц. Според допитването дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" се очертава като първата антиимигрантска партия след края на Втората световна война, която ще влезе в Бундестага. За нея имат намерение да гласуват 9 процента от избирателите, което е доста над 5-процентната бариера за влизане в парламента.


С подкрепа от 10 процента твърдолинейната партия "Левите" се очертава като трета политическа сила. "Зелените" и свободните демократи ще получат по 8 процента от гласовете.


Броят на колебаещите се избиратели е спаднал с 2 процента, но все още около 26 процента не са решили за кого да гласуват, показва проучването на Форза.

 

БТА

 

Още по темата: Вероятността Ангела Меркел отново да стане канцлер е голяма

Коментари

Новини Варна