IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:43 | 19 септември 2017
Обновен: 02:43 | 24 април 2024

За пръв път Саудитска Арабия обучава жени за авиодиспечери

Кандидатките започнаха да полагат приемни изпити

По материала работи: Деян Михайлов
За пръв път Саудитска Арабия обучава жени за авиодиспечери

Саудитска Арабия ще обучава жени да работят като авиодиспечери, съобщиха саудитски държавни медии. Консервативното ислямско кралство се опитва да създаде повече работни места за жените като част от реформата, целяща да намали зависимостта на саудитската икономика от петрола, предаде "Ройтерс".

Планът за икономически реформи "Визия 2030", оповестен миналата година, има за цел да увеличи заетостта и да диверсифицира източниците на приходи, тъй като ниските цени на петрола засегнаха финансите на най-големия петролен износител в света.

Някои от планираните промени, като увеличаване на броя на жените в общата работна сила от 23 процента до 28 процента и четирикратно увеличение до 5 процента на броя на високопоставени държавни постове, заети от жени, би преобразило саудитското общество, където трудовата заетост по традиция е запазена територия за мъжете.
Държавната компания "Сауди еър навигейшън сървисис" (Saudi Air Navigation Services - SANS) обяви в неделя, че е предложила теоретично и практическо обучение на 80 жени годишно, за да ги подготви да работа като авиодиспечери.

 

Кандидатките започнаха да полагат приемни изпити в неделя, съобщи държавната агенция САП (SPA).
Те трябва да имат диплом за средно образование с висок успех и да са на възраст между 18 и 25 години.

Саудитска Арабия е единствената страна, в която на жените не е позволено да шофират, което затруднява отиването им на работа. Повечето работещи жени са в държавния сектор - предимно в здравеопазването и образованието. Властите посочват, че желаят да увеличат наемането на жени в частните фирми като част от плана за реформи.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна