IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
20:49 | 20 септември 2017
Обновен: 05:02 | 11 април 2024

Обама осребрява опита си, припечелва на Уолстрийт

Платените речи му осигуряват доход от милиони долари

По материала работи: Ставри Таргов
Обама осребрява опита си, припечелва на Уолстрийт

По-малко от година след напускането на Белия дом Барак Обама започна да осребрява опита си на Уолстрийт. Практика, която бе повод за критики срещу Хилари Клинтън по време на последната предизборна кампания.

 

Бившият президент демократ в понеделник идната седмица ще бъде звездата на конференция, събираща елита в сектора на здравеопазването, организирана от инвестиционната банка Cantor Fitzgerald в Ню Йорк от 25 до 27 септември, съобщиха два източника на АФП. Очаква се Обама да произнесе реч на форума и след това да отговаря на въпроси, свързани със здравеопазването, допълниха същите източници, пожелали анонимност.

 

Вероятно Обама ще засегне "Obamacare", реформата на американската система на здравеопазване, която беляза неговото президентство и която републиканците искат да премахнат без обаче да са постигнали съгласие в Конгреса по този въпрос, за да успеят в начинанието си.

 

За това представяне, което вероятно няма да превиши два часа, той сигурно ще получи близо 400 000 долара, заяви един от източниците.

 

През август първият чернокож президент на САЩ участва също в среща на високо равнище, организирана от подразделението за управление на големи състояние на американската банка Northern Trust в Ню Йорк, заяви пред АФП информиран източник.
Според биографиите на лекторите, които са качени на сайта на Northern Trust, в този форум са се включили освен това бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг, Джонатан Тръл, съветник по киберсигурността в Microsoft, Мари Уик, която отговаря за проекта "Blockchain" - технологията, създаваща биткойните, в IBM и Мат Уинърей, един от ръководителите на новозеландския фонд Superannuation Fund.

 

Според агенция Блумбърг бившият американски президент е получил хонорар за участието си от 400 000 долара. Тя съобщава и за друга реч, произнесена миналата седмица във Вашингтон на конференция, организирана от американския фонд Carlyle.
Carlyle и Northern Trust, с които АФП се свърза, отказаха да коментират съобщенията. Говорителка на Cantor Fitzgerald потвърди присъствието на Обама, но не даде повече подробности.

 

Тези речи са първите, които Барак Обама произнася на Уолстрийт, след като на 20 януари напуска Овалния кабинет.
От май обаче той е получил възнаграждения за шест други изяви на престижни форуми в Италия, Германия, Шотландия, Канада, Индонезия и Южна Корея. Очаква се Обама да влезе в тази роля и на конференции, събиращи представители на световния елит на 29 септември в Торонто и през януари в Ню Йорк в една синагога.

 

"Платените речи позволиха на президента Обама да осигури 2 милиона долара за програми за образование и подпомагане при намиране на работа на необлагодетелствани младежи от Чикаго", написа до АФП Кевин Люис, говорител на бившия президент.
При все това този "бизнес" на Уолстрийт крие опасност да породи бунт в неговата собствена партия, която трескаво търси изявени лидери и в която той е нравствен авторитет.

 

След поражението на Хилари Клинтън, Бърни Сандър и сенаторката Елизабет Уорън, лидери на левицата в демократичната партия, известни с враждебността си към финансите, изглежда налагат основните теми.
"Този тип изяви, които освен това са много добре платени, могат да накърнят репутацията му сред представителите на лявото крило в партията и да засилят усещането, че демократите са партия на елитите", коментира Ранди Албелда, преподавателка в Масачузетския университет в Бостън.

 

Взаимоотношенията между Барак Обама и Уолстрийт не са еднозначни: американските финансисти все още не са преглътнали критиките на бившия президент, който през 2010 година в разгара на кампанията за затягане на финансовите регламенти определи техните практики като "опасни".

 

В същото време администрацията на Обама не изправи нито един голям банкер пред съда, въпреки че именно техните грешки доведоха до финансовата криза от 2008 година. Освен това администрацията на Обама не раздроби големите банки.
Преди бившия президент на САЩ и други правителствени лидери на големи демокрации са получавали тлъсти суми, за да споделят опита си пред високопоставени финансови кръгове.

 

Тони Блеър, бившият британски премиер, и Бил Клинтън са най-ярките примери за това. Бившият френски президент Никола Саркози бе през лятото на 2013 година една от звездите, участвали в елитната конференция, организирана в Лас Вегас от финансиста Антъни Скарамучи, енергичният и буен директор по комуникациите на Доналд Тръмп в Белия дом, съобщава БТА.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна