IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:36 | 25 септември 2017
Обновен: 21:47 | 20 април 2024

След германските избори Макрон променя визията си за Европа

Всеки опит на канцлера и Макрон да настояват за промени ще се изправи срещу опозицията от новия германски Бундестаг

По материала работи: Деян Михайлов
След германските избори Макрон променя визията си за Европа

Френският президент Еманюел Макрон ще представи планове за реформиране на Европейския съюз (ЕС) във вторник, включително предложение за отделен бюджет за еврозоната, въпреки че резултатите от изборите в Германия вероятно ще усложнят неговите дълбоки амбиции, пише Ройтерс.

Въпреки че остават най-големият парламентарен блок, консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел получиха по-малка подкрепа на изборите в неделя. Очаква се канцлерът да търси коалиция с либералните „Свободни демократи“, които критикуват идеите на Макрон за Европа, както и със „Зелените“.

Официални представители на Елисейския дворец заявиха, че Макрон, обещал мащабни реформи на европейския паричен съюз в координация с Меркел, се надява въпросите, които ще бъдат повдигнати в речта му, да бъдат взети предвид при преговорите за коалиция в Германия.

Според един от източниците от френското правителство, чието име не се назовава, общ бюджет на еврозоната - една от най-спорните идеи на Макрон, ще бъде "необходим своевременно". Президентът ще повдигне въпроса в речта си, която ще произнесе в университета "Сорбона" в Париж.

От избирането си през май Макрон превърна реформата на ЕС и неговите институции в една от основните задачи по време на мандата си. Освен идеята за бюджет на еврозоната, той също така иска министър на финансите на еврозоната, както и създаването на спасителен фонд, който да помога на страните с икономически проблеми. 


Преди изборите в неделя Меркел бе заявила желанието си да работи с Макрон по програмата за реформи, макар че собствените ѝ идеи не достигат толкова далеч, колкото неговите. Резултатите от изборите обаче оставиха Меркел изправена пред трудна задача за съставяне на коалиция, което от своя страна вероятно ще ограничи гъвкавостта ѝ в Европа.

Евроскептиците

Коалиция със свободните демократи и „Зелените“ е безпрецедентна на национално ниво и всеки опит на канцлера и Макрон да настояват за по-голяма интеграция в ЕС ще се изправи срещу опозицията от новия германски Бундестаг.

Свободните демократи призовават за постепенно премахване на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и промени в договорите на ЕС, които да позволят на страните да напускат еврозоната. А крайнодясната, евроскептична „Алтернатива за Германия“ сега е третата по големина партия в Бундестага, което ще ограничи още повече маневрите на Меркел.

Очаква се в речта си Макрон да наблегне на това, че целият ЕС се придвижва заедно и че онези, които са против, не трябва да пречат на другите.

Само два дни след изборите в Германия, речта на Макрон вероятно ще бъде интерпретирана в Германия като опит за оформяне на дебата, преди същинските коалиционни разговори да започнат.


investor.bg

Коментари

Новини Варна