IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:43 | 26 септември 2017
Обновен: 21:49 | 20 април 2024

Шампионът Наим продължава битката: Не е в кома, разговаря

Ердоган се интересувал лично от състоянието му, пратил личния си лекар

По материала работи: Пламен Янков
Шампионът Наим продължава битката: Не е в кома, разговаря

Големият щангист Наим Сюлейманоглу вече не е в кома и разговаря.

 

Вчера той бе в изключително тежко състояние и бе поставен в медикаментозна кома след като черния му дроб престана да работи. Шампионът е в интензивно отделение и продължава битката за живота си.

 

Още вчера Сюлейманоглу е бил запознат с тежкото си състояние.

 

Тази сутрин Наим е посрещнал лекарите в болница Бакъркьой в Истанбул на визитация с: "Добре дошли!", съобщава spor.haber7, цитиран от "24 часа".

 

"Тази сутрин отговаря на въпросите ни. Има хронична чернодробна недостатъчност. Продължаваме лечението", е казал пред журналисти главният лекар на болницата д-р Мехмет Емин Гюнеш.


Според него има подобрение в състоянието на шампиона.

 

Наим е разговарял и със спортния министър Осман Ашкън Бак, който го посетил.

 

Лично президентът Ердоган се е интересувал от състоянието му и е обещал съдействие. Той изпратил и адвоката си Хамза Йерликая при личния лекар на Наим Сюлеманоглу Аднан Багръачък.

 

Сюлейманоглу бе в тежко състояния със същата диагноза преди около 3 години, но тогава успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, написа "Хюриет".

 

Турските медии пишат още, че Наим помолил близките си да пазят в тайна състоянието му, казал, че може да е дошъл часът му да умре. Когато преди 2 дни състоянието му се влошило, те се обадили на другия световен шампион по щанги, роден в България - Халил Мутлу, да помогне. Преди това Сюлейманоглу бил на продължително лечение и бил изписан, но изведнъж черният му дроб отказал.

 

Шампионът е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско.

 

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на СССР. По време на Възродителния процес името му е променено на Наум Шаламанов.

 

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. Той е и два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

 

Джобният Херкулес става втория от 7 щангисти в историята, които са изтласкали щанга, 3 пъти по-тежка от собственото им тегло.

 

Той е единственият щангист в историята, изтласкал щанга, тежаща три пъти повече от теглото му плюс 10 килограма отгоре.

 

В края на март тази година той се звърна в родината си, за да се прости с треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна