IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:01 | 26 септември 2017
Обновен: 01:19 | 11 април 2024

Твърденията, че Тръмп обявил война на Северна Корея са абсурдни

Това заявиха от Белия дом

По материала работи: Слав Велев
Твърденията, че Тръмп обявил война на Северна Корея са абсурдни

Белият дом окачестви като "абсурдни" твърденията на севернокорейския външен министър. Външният министър на Северна Корея твърди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е "обявил война" на страната му и че Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, в това число и сваляне на американски стратегически бомбардировачи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик.

 
"Не сме обявили война на Северна Корея. Да се твърди подобно нещо е абсурдно", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

 

По думите на първия дипломат на Пхенян, казани пред репортери: „Тръмп заяви, че нашият лидер няма да се задържи още дълго. Той обяви война на нашата страна“. Външният министър на Северна Корея визира съобщение на Тръмп в социалната мрежа Туитър от 24 септември, става ясно от публикации на американски медии.  

 

"Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна", заяви дипломат номер едно на Пхенян И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.
 

"Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние ще имаме пълното право да вземем контрамерки, в това число и свалянето на стратегически бомбардировачи на САЩ, дори когато те не са в границите на въздушното пространство на нашата страна", предупреди министърът.
 

"В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република", заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.
 

Размяната на войнствени изявления между лидерите на САЩ и Северна Корея (КНДР) може да доведе до грешки и съдбоносни недоразумения, предаде ТАСС, като цитира предупреждението на Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
 

"Когато напрежението расте и изявленията се разгорещяват, нараства и опасността от грешки. Пламенните речи водят до съдбоносни недоразумения", заяви той, като подчерта, че кризата на Корейския полуостров може да бъде решена само с политически средства. Дюжарик призова ръководителите на САЩ и КНДР да проявят политическа прозорливост и да осъзнаят това.
 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна в неделя с външния министър на Северна Корея И Йон-хо и призова ръководството на страната му да вземе мерки за деескалация на напрежението и да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност, забраняващи на Пхенян да разработва ядрено оръжие, предаде ТАСС.
 

"Генералният секретар изрази безпокойство от напрежението на Корейския полуостров и призова за деескалация и пълно изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност", се казва в комюнике, разпространено след срещата.
 

Гутериш е подчертал пред министъра, че е необходимо политическо решение на кризата и е много важно оказването на хуманитарна помощ на нуждаещите се в КНДР да продължи.

Коментари

Новини Варна