"Хамас" и "Фатах" се помиряват
Абас ще управлява и Газа
Публикувана: 12 Oct 2017 | 18:39

Съперничещите си основни палестински движения, "Фатах" и "Хамас", подписаха днес в Кайро споразумение за окончателно помирение, предадоха агенциите ТАСС и "Ройтерс".

Ръководителите на двете делегации сложиха подписите си в присъствието на представители на египетското разузнаване, с чието посредничество бяха водени преговорите.

Споразумението предвижда не по-късно от 1 декември да бъде формирано палестинско правителство на националното съгласие, което да управлява и на Западния бряг на река Йордан, и в ивицата Газа.

 

Преди това, единственият контролно-пропускателен пункт на границата между крайбрежния анклав и Египет ще премине на 1 ноември под контрола на палестинския президент Махмуд Абас.

През юли 2007 г. ислямисткото движение "Хамас", което е признато за терористичина групировка от Запада и Израел, пое със сила управлението в ивицата Газа. Признатата от международната общност палестинска автономна власт начело с Абас запази контрол само над Западния бряг.

Оттогава отношенията между "Хамас" и движението на палестинския президент "Фатах" бяха крайно напрегнати, а всички опити за помирение между тях се провалиха. Миналия месец обаче групировката се съгласи да предаде административната власт в Газа на съперниците си, основно заради страх от политическа и финансова изолация, след като основният ѝ спонсор Катар изпадна в тежък дипломатически конфликт, припомня агенция "Ройтерс".

3000 служители по сигурността на "Фатах" ще се присъединят към полицията в Газа, но "Хамас" ще остане най-мощната въоръжена палестинска групировка със своите около 25 000 добре екипирани бойци. Тя е водила три войни срещу Израел от 2008 г. насам.


dnevnik.bg

Коментари ( 0 )