IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
17:36 | 12 октомври 2017
Обновен: 02:52 | 16 април 2024

Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

При евентуален провал премиерът Паоло Джентилони може да бъде принуден да подаде оставка

По материала работи: Деян Михайлов
Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

Италианското правителство спечели вот на доверие във връзка с прокарването на спорен Изборен кодекс, който вероятно ще засегне Движение 5 звезди на изборите през следващата година, информира Ройтерс.

Лявоцентристката коалиция, подкрепяна от основните опозиционни дясноцентристки партии, обяви, че реформата е необходима, за да се хармонизират избирателните системи за горната и долната камара на парламента.

Движение 5 звезди отказва да се присъедини към съюзи и предупреждава, че реформата може да й струва най-малко 50 места в следващия парламент.

Законопроектът сега трябва да бъде тайно гласуван от същите депутати в долната камара. Гласуването се очаква да бъде проведено в петък.

При евентуален провал премиерът Паоло Джентилони може да бъде принуден да подаде оставка.

Ако бъде приет в долната камара, законопроектът след това трябва да бъде одобрен в горната камара, където правителството няма стабилно мнозинство.

Изборите са насрочени за май 2018 г. Анализатори твърдят, че новата система изглежда малко вероятно да помогне за образуване на ясно парламентарно мнозинство. Социологическите проучвания показват, че лявоцентристите, дясноцентристите и Движение 5 звезди ще си разделят гласовете.


news.bg

Коментари

Новини Варна