IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:41 | 15 октомври 2017
Обновен: 06:14 | 27 април 2024

Кюрдските сили получиха отсрочка от 24 ч. да напуснат Киркук

Багдад и Ербил правят нов опит за решаване на конфликта

По материала работи: Слав Велев
Кюрдските сили получиха отсрочка от 24 ч. да напуснат Киркук

Кюрдските милиции пешмерги получиха нова отсрочка от 24 часа да напуснат позициите си в Киркук, а през това време бе организирана среща между президентите на Ирак и Иракски Кюрдистан Фуад Масум и Масуд Барзани, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

По-рано кюрдските власти потвърдиха, че са получили ултиматум от иракските сили да се изтеглят от позициите, които заеха през 2014 г. по време на хаоса, дължащ се на светкавичния напредък на джихадистите. Срокът му изтече през нощта, но рано сутринта нямаше данни за инциденти.
 

"Президентът Фуад Масум, президентът Масуд Барзани и високопоставени представители на партията "Патриотичен съюз на Кюрдистан" се срещат" тази сутрин, съобщи кюрдски представител, пожелал анонимност. Той добави, че пешмергите са получили нова отсрочка от 24 часа.
 

Срещата протича в провинция Сулеймания, разположена на изток от богатия петролен регион Киркук. Тя е бастион на партията "Патриотичен съюз на Кюрдистан", към която принадлежи иракският президент, който също е кюрд. Партията е съперник на Демократичната партия на Кюрдистан, към която принадлежи Барзани.
 

Багдад и Ербил правят нов опит за избягване на конфликта, отбелязва АФП. От 25 септември насам, когато кюрдите организираха референдум за независимост, между тях има открита криза. Допитването беше организирано не само в автономната кюрдска област, а и в оспорвани райони в провинция Киркук.
 

Вашингтон заяви, че иска да помогне за успокояването на напрежението. Конфликтът между централните иракски власти и Иракски Кюрдистан предизвика опасения от насилие, припомня АФП.
 

Кюрдски военни и политици заявиха неведнъж, е ще се защитават, независимо от цената, а Багдад смята, че неговите войски са длъжни да си върнат военните позиции и контрола над инфраструктурата в региона, особено свързаната с добива на петрол. 

Коментари

Новини Варна